Garść informacji o wędzeniu

Jedną z tradycyjnych metod konserwowania żywności jest wędzenie. Metoda ta sprawdza się w przypadku mięsa i jego przetworów oraz ryb. Coraz częściej wędzi się również sery.

Sposoby wędzenia

Decydując się na wędzenie, do wyboru mamy trzy metody. Jedna z nich to wędzenie na ciepło, druga – wędzenie na zimno. Trzecia metoda to wędzenie na gorąco. Wędzenie na zimno pochłania zdecydowanie więcej czasu niż wędzenie na ciepło. Metodą tą można wędzić zarówno mięsa jak i ryby. Z reguły w zimnym dymie wędzi się produkty co najmniej przez kilka dni. Wędzenie tą metodą może trwać jednak nawet kilka tygodni. Temperatura dymu wynosi od 25 do 30 stopni Celsjusza. Mięsa czy ryby wędzone zimnym dymem są bardzo aromatyczne, plusem tej metody jest także to, że wyroby mięsne można przechowywać przez długi czas. Temperatura dymu w przypadku wędzenia na ciepło wynosi 30-50 stopni. Czas wędzenia rzadko przekracza 48 godzin. Wędliny czy ryby wędzone w ciepłym dymie można przechowywać tylko przez krótki czas. Temperatura dymu w przypadku wędzenia na gorąco sięga 80 stopni. Mięsa i ryby bardzo szybko nabierają aromatu, nie da się ich jednak zbyt długo przechowywać, powinny zostać zjedzone jak najszybciej.

 

Jakiego drewna używa się do wędzenia?

Uzyskanie dymu o odpowiednim aromacie oznacza konieczność zastosowania do wędzenia właściwego drewna. Do wędzenia bardzo często używane jest drewno pochodzące z drzew owocowych. Również drewno z drzew liściastych można wykorzystać do wędzenia. Nie jest polecane drewno pochodzące z drzew iglastych. Coraz chętniej do wędzenia wykorzystywane są także zrębki wędzarnicze. Zrębki wędzarnicze dobiera się do rodzaju wędzonego produktu podobnie jak drewno. Mając w planach wędzenie drobiu czy wieprzowych wędlin można zaopatrzyć się w zrębki wędzarnicze z jabłoni. Wieprzowinę i drób można wędzić używając także zrębków wędzarniczych wiśniowych. Zrębki te nadają się również do wędzenia ryb. Na rynku dostępne są także zrębki wędzarnicze z takich gatunków drzew liściastych jak olcha, buk i dąb. Zrębki olchowe są uniwersalne, można je wybrać zarówno do wędzenia różnych gatunków mięs, jak i ryb. Zrębki dębowe nadają się do wędzenia drobiu, wyrobów z wołowiny oraz ryb. Do wędzenia wieprzowiny i ryb sprawdzą się zrębki bukowe. Zrębki wędzarnicze mają zastosowanie w niewielkich wędzarniach ogrodowych. Na rynku od pewnego czasu dostępne są także małe wędzarnie turystyczne. One także przystosowane są do zrębków.

Domowe wędzonki mają wyjątkowy smak i aromat. W małych wędzarniach idealnych na balkon do wędzenia wykorzystuje się zrębki wędzarnicze. Są one produkowane z wysokiej jakości drewna.