Matcha - wyjątkowa japońska herbata

Na rynku istnieje wiele różnych odmian herbaty, które są bardzo popularne wśród miłośników tego napoju. Jedną z nich jest pochodząca z Japonii, przypominająca puder - Matcha. Poza zastosowaniem jako herbata posiada ona także kilka innych zastosowań. Jest ona stosowana także jako doskonały dodatek do koktajli, lodów czy też tart owocowych.

Jak tworzona jest matcha?

matcha

Określenie Matcha oznacza po prostu sproszkowaną herbatę. Na całym świecie ta forma herbaty znana jest od wielu lat, jednak w Europie nie jest znana od niedawna. Według osób zajmujących się herbatami jest ona jedną z najzdrowszych odmian herbat, jednak trzeba pamiętać, że może powstawać zarówno z herbaty tencha jak również gyokuro. Około 2-3 tygodnie przed zbiorami krzewy osłania się przy wykorzystaniu specjalnych mat bambusowych, które spowalniają ich rozrost. Każdy zbierany pęd herbaty poddawany jest działaniu pary, a później jest suszony. Po wykonaniu tej obróbki następuje wycinanie wycięcie nerwów i jej zmielenie na puder. Proces produkcji został opracowany w Japonii bardzo wiele lat temu i praktycznie w niezmienionej firmie jest wykonywany cały czas.

Wartości odżywcze

Dzięki temu, że Matcha wytwarzana jest w sposób zgodny z tradycją posiada bardzo wiele pozytywnych właściwości odżywczych. Najważniejszymi cechami tej herbaty jest wiele minerałów, przeciwutleniaczy, witamin i innych pozytywnych składników. Trzeba pamiętać, że herbata ta jest nawet bogatsza w składniki niż standardowa zielona herbata. Dzieje się to dzięki faktowi, że liście Matchy zostają przez nas wykorzystane w całości, a w przypadku klasycznej herbaty są one wyrzucane. W starożytności herbata ta nazywana była zdrowym espresso.

Jak przygotować i pić?

Matcha ma bardzo specyficzną procedurę picia i parzenia. Do zaparzenia stosowane jest od 1 do 3 gram matchy. Ilość ta nabierana jest przy zastosowaniu specjalnej bambusowej łyżeczki i wsypywana do specjalnej podgrzanej miseczki. Woda, która służy do zalewania Matchy powinna mieć temperaturę 70 stopni. A na pojedynczą porcję zużywa się 150-200 ml wody. Napar powinien się delikatnie pienić oraz posiadać jedwabistą konsystencję. Na rynku można znaleźć dwie podstawowe rodzaje herbaty usucha oraz koicha. Można je znaleźć tutaj https://nagomi.pl/pl/862-matcha

Jedzenie

Jak wcześniej informowaliśmy Matcha to także herbata, którą można jeść. Puder najczęściej dodawany jest do różnego rodzaju słodkich kremów, bitej śmietany, mascarpone. Pozwala to na zyskanie przez desery pięknego zielonego koloru. Jeśli chodzi o ilość herbaty jaką się dodaje to jest to około 3 do 5 gram na 500 gram produktu. Może ona także służyć do zabarwiania lodów waniliowych. Dodatkowo trzeba pamiętać, że nie lubi ona słońca i musi być przechowywana w temperaturze poniżej 30 stopni. Wystawienie herbaty na działanie promieni słonecznych nawet na kilka godzin powoduje, że utraci ona swoje właściwości.