Lubisz gotować i spędzać czas w kuchni. Cenisz sobie wyroby własnej roboty i dbasz o to aby na Twoim stole gościły tylko najlepsze produkty i dobre składniki? Przygotowanie wszystkiego samemu może niestety chwilę zająć, warto więc znaleźć takie sposoby i przepisy, które pozwolą na łatwe i szybkie gotowanie. Dzięki nim przywrócisz zapomniane smaki dzieciństwa i zainspirujesz innych do świadomego, zdrowego gotowania. Zacznij od czegoś prostszego, mało skomplikowane, a jednocześnie uniwersalnego.

Nowy sposób na pomidory

Pomidor zapewne jest składnikiem wielu Twoich potraw. Może warto poznać jego właściwości i nowe sposoby przygotowana? Popraw dzięki nim kondycję swoich oczu i skóry. Dzięki wielości witamin, możesz poprawić krzepnięcie krwi a nawet metabolizm. Spróbuj ich także w wersji suszonej. Po potraktowaniu pomidorów obróbce termicznej, zyskują one na swoich właściwościach i maja działanie również przeciwmiażdżycowe i wzmacniają układ krwionośny.

Jak zrobić suszone pomidory? Nic prostszego!

Jak zrobić suszone pomidory? Nic prostszego!

 

Najpierw wybierzmy odpowiednie, normalne jeszcze pomidory. Najlepiej żeby były mięsiste, podłużne i z jak najmniejszą komorą nasienną, którą i tak później usuwamy.Myjemy, osuszamy i przekrajany wzdłuż. Tak przygotowane, układamy na blasze skórką do dołu, solimy i cukrzymy delikatnie. Można też dodać zioła i oliwę. Piekarnik nastawiamy na 80 stopni i suszymy przez 4-6 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy i zalewamy oliwą albo olejem rzepakowym, następnie przyprawiamy i wkładamy do słoika. I gotowe!

Piwo na zimne wieczory - przepis na grzane piwo

jak zrobić grzane piwo

A co jeśli najdzie nas ochota na piwo, ale pogoda nie sprzyja temu, aby pić je odpowiednio schłodzone? Wystarczy jeżeli zrobimy grzańca! Taki napój na pewno nas rozgrzeje i może pomóc też na przeziębienie. To jak zrobić grzane piwo jest bardzo proste. W zależności od upodobań możemy dodać imbir, pokrojony w cienkie plasterki – około 2-3 na jeden kufel 0,5 litra, dzięki niemu piwo będzie miało charakterystyczny smak grzańca. Do rondla wlej następnie alkohol, dodaj 2-3 łyżki miodu, wyciśnięty kawałek pomarańczy ze skórką i zacznij całość podgrzewać na średnim ogniu, nie doprowadzając jednak do wrzenia. Jeżeli w smaku będzie delikatnie słodkie i korzenne, możesz śmiało przelać piwo do kufla, dodać ze dwa goździki, kawałek laski cynamonu i udekorować całość plasterkami pomarańczy. Gwarancja niezastąpionego smaku, prostu z Twojej kuchni.

Majonez tylko domowy - jak zrobić majonez domowy

jak zrobić majonez domowy

Do prostych, domowych przepisów, które wykonasz samodzielnie, możesz bez problemu dołączyć także majonez. Będzie on bez wątpienia zdrowszą alternatywą w porównaniu do swoich sklepowych odpowiedników. Jak zrobić majonez domowy? Szybko! Potrzebujesz jedno jajko, które sparzysz w wrzątku. Wbij je następnie do wąskiego pojemnika, dodaj sól, pieprz, jedną łyżeczkę musztardy i jedną łyżeczkę białego octu winnego lub soku z cytryny. Następnie włącz mikser i dodawaj powoli olej roślinny ( do około 350 ml). Konsystencja na koniec powinna być gęsta, jasna i puszysta. Smacznego!