Smaki z dzieciństwa- jak je odnaleźć?

Dzieciństwo to czas kiedy na każdym kroku odkrywamy otaczający nas świat, uczymy się nowych rzeczy, poznajemy nowe smaki. To właśnie smaki są tym co potrafi przywołać najlepsze wspomnienia. Niejednokrotnie w dorosłym życiu jeden kęs potrafi sprawić, że poczujemy się gdzieś jak w domu. 

Smaki, których nie da się zapomnieć 

Każdy z nas ma w pamięci taki smak, który w jednej chwili przenosi nas do lat beztroski. Może to być domowy chleb, pierogi, która robiła nasza mama lub babcia albo ulubiony dżem truskawkowy. W takiej chwili zupełnie nie ma znaczenia ile lat upłynęło odkąd ostatnio jedliśmy daną potrawę, kim dzisiaj jesteśmy albo gdzie się znajdujemy. Taki smak potrafi sprawić, że na tę krótką chwilę znowu jesteśmy dziećmi. Najsmaczniejszy dżem truskawkowy to zwykle taki, który robiła babcia z truskawek z przydomowego ogródka. Do niego wystarczyła kromka chleba i nic więcej nie było nam już potrzebne do szczęścia. Ta odrobina radości, krótkie wspomnienie, potrafi poprawić nam nastrój na resztę dnia. 

Jak odnaleźć smak dzieciństwa?

Smaki z dzieciństwa- jak je odnaleźć?Są takie miejsca, które dzięki swej atmosferze i wystrojowi przywołują wspomnienia. Jednak smaku dzieciństwa raczej próżno szukać w eleganckich restauracjach. Czasami możemy odnaleźć go przypadkiem w przydrożnym barze, w którym gotuje miła starsza pani. Czasem trzeba poszukać nieco głębiej. Jeśli mamy taką możliwość najprościej jest po prostu zadzwonić do mamy lub babci i zapytać ją o nasze ulubione przepisy. Jednak nie zawsze tak się da. Wtedy w pierwszej kolejności trzeba pytać najstarszych żyjących krewnych. Może jakaś ciocia zna przepis na nasz ulubiony dżem truskawkowy, może jedna z sąsiadek babci zna tajemnicę jego przyrządzania. Takie poszukiwanie przepisu może być początkiem ciekawej przygody i wielu interesujących spotkań. Czasami warto zajrzeć na strych rodzinnego domu i poszukać zeszytu z przepisami, wśród których może znaleźć się wiele skarbów. Warto również sprawdzić czy babcia nie prowadziła przypadkiem pamiętnika. W takich zapiskach, również mogą znaleźć się przepisy na najlepsze potrawy. 

Metoda prób i błędów

Nie zawsze jest kogo zapytać o przepis, a poszukiwania bywają czasochłonne. W takiej sytuacji możemy spróbować poszukać przepisu samodzielnie metodą prób i błędów. Zanim przystąpimy do gotowania warto zwrócić uwagę na składniki. Nasze mamy i babcie nie miały do dyspozycji sztucznych konserwantów i barwników. Korzystały z prostych składników. Dlatego w czasie poszukiwań należy używać prostych składników. Dobrze jest również dokładnie zapisywać co robimy. Dzięki temu w przyszłości będzie można wielokrotnie odtwarzać przepis.