Jaka herbata będzie najlepsza?

Wybór odpowiedniej herbaty jest niezwykle istotnym zadaniem – nie tylko ze względów smakowych, ale i właściwości prozdrowotnych. Herbaty można podzielić na kilka kategorii. Podział ten jest uzależniony przede wszystkim od sposobu przygotowania suszu. Każdy z suszy będzie różnił się od innych właściwościami. Wyróżniamy następujące typy:

Herbata czarna

Jest to zdecydowanie najpopularniejszy w Europie rodzaj herbaty. Uzyskuje się go poprzez poddanie suszu herbacianego licznym procesom. Jest to między innymi zwijanie, suszenie czy też fermentacja. Czarna herbata charakteryzuje się właściwościami proodchudzającymi. Inne właściwości zdrowotne, które zawiera, to między innymi zapobieganie chorobom układu krążenia, takim jak zawał serca oraz próchnicy. Warto zauważyć, że zdrowotne właściwości czarnej herbaty nie kończą się tylko na naparze. Nałożona na ranę, po uprzednim odpowiednim przygotowaniu, może przyspieszyć proces gojenia.

Herbata zielona

Zdrowa herbata Liście zielonej herbaty różnią się od jej czarnej kuzynki w dużej mierze stopniem fermentacji. Sprawia to, że ma ona inne właściwości, nie tylko smakowe, ale również prozdrowotne. Przede wszystkim obniża ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Ma ona również działanie uspokajające, dzięki czemu mówi się, że odpręża zarówno ciało, jak i umysł. Ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy działa korzystnie w zapobieganiu rozwoju komórek rakowych.

Yerba mate

Herbata ta wyróżnia się spośród innych pod praktycznie wszystkimi względami. Będą to nie tylko aspekty zdrowotne i smakowe, ale również pochodzenie. Większość herbat, które mamy okazję pić w Polsce, to herbaty pochodzące z Półwyspu Indochińskiego. Yerba mate natomiast ma pochodzenie północnoamerykańskie. Smakiem przypomina niektóre typy zielonej herbaty. Zawiera duże ilości kofeiny, która nazywana jest mateiną. Różni się jednak ona od tej, którą można znaleźć w kawie. Mimo wykazywania bardzo zbliżonego działania, naukowcy wykazali, że nie powoduje ona uzależnienia. Yerba mate, poza niespotykaną dawką energii, dostarcza również antyrakowych przeciwutleniaczy oraz zmniejsza stres.

Herbata czerwona

To pochodząca z Afryki herbata, która w Europie jest znana od stosunkowo niedawna. Popularność na tym kontynencie zyskała sobie około sto lat temu. Zapobiega ona rozwojowi chorób krążenia, wspomaga regenerację wątroby oraz pomaga w walce z cukrzycą typu drugiego. Dodatkowo ma niebagatelny wpływ na poprawę odporności.

Co więc wybrać?

Jak widać, herbaty różnią się pod bardzo wieloma aspektami. Warto jednak pamiętać, że o każdym z tych naparów można powiedzieć, że to zdrowa herbata. Podstawowym kryterium wyboru nie powinny być więc aspekty zdrowotne, ale przede wszystkim kwestie smakowe. Napary takie jak chociażby yerba mate ze względu na swój nietypowy smak z pewnością nie przypadną do gustu każdemu. Mimo to nie warto rezygnować z picia herbat. Brak sympatii do jednej z nich nie powinien od razu przekreślać całej rodziny. Zdrowa herbata powinna być stałym bywalcem wśród codziennie spożywanych napoi.