Jesień i zima to czas, kiedy wielu z nas dopada przeziębienie. Zewsząd atakują nas reklamy różnorakich środków farmakologicznych, których działanie oczywiście może być nieocenione przy wielu schorzeniach. Jednakże przy zwykłym przeziębieniu czy katarze, wielu z nas nie chce wprowadzać do organizmu dodatkowych substancji i woli wykorzystać naturalne sposoby na katar. Jednym z najbardziej popularnych sposobów jest spożywanie produktów o dużej zawartości witamin i właściwościach hamujących rozwój choroby.
Zabójca chorób
Na pewno najbardziej znanym i polecanym naturalnym środkiem na przeziębienie jest czosnek. Właściwości czosnku sprawiają, że nazywamy go naturalnym antybiotykiem. Czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Oznacza to zatem, że dzięki niemu możemy pokonać katar, który rozwija się za sprawą infekcji (wirusy) i przez obecność bakterii. Czosnek ma oczywiście swój specyficzny zapach, który wiele osób może skutecznie odstraszać od spożywania go bezpośrednio. W aptekach dostępne są oczywiście wyciągi z czosnku w tabletkach, możemy też czosnek przemycić w innych potrawach. Aby nie utracić cennych właściwości czosnku, należy przestrzegać kilku zasad, na przykład przed przystąpieniem do obróbki termicznej czosnku, należy go pokroić lub zgnieść z odpowiednim, około 10-minutowym wyprzedzeniem i pozwolić mu uwolnić enzymy o działaniu antybiotykowym. Możemy również pokusić się o stworzenie syropu z czosnkiem, wedle przepisów naszych babć - najprościej będzie zmiksować jedną główkę czosnku z sokiem z całej cytryny, kilkoma łyżkami miodu i szklanką przegotowanej, ostudzonej wody. Taką miksturę odstawiamy na 48 godzin w chłodne i ciemne miejsce i voila, mamy gotowy nasz własny naturalny produkt na odporność.
Co kryje się w czosnku?
Czosnek zawiera całą gamę witamin, soli mineralnych oraz mikroelementów. O jego charakterystycznym smaku i zapachu decyduje obecność olejków eterycznych zawierających allicynę. Działanie tej rośliny jako skutecznego produktu na odporność zostało potwierdzone w badaniach.
Leczenie naturą
Jakie jeszcze inne produkty warto spożywać w ramach naturalnych sposobów na katar? Na pewno te, które są bogate w witaminę C - a więc owoce, szczególnie te z domowych przetworów, które zachowały dzięki temu swoje właściwości. Doskonałym sprzymierzeńcem w walce z chorobą będzie również imbir, który zawiera substancje przeciwzapalne czy miód, tylko koniecznie ten naturalny, wykazujący właściwości antybakteryjne, a przy tym charakteryzujący się pysznym smakiem.