Cynk znajduje się we wszystkich komórkach ludzkiego organizmu i spełnia szereg istotnych funkcji, mających bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Jest on szczególnie ważny dla prawidłowego wzrostu i odporności dzieci.

Cynk wykazuje wszechstronne działanie na nasz organizm, począwszy od układu odpornościowego, poprzez kości i mięśnie, skończywszy na zdrowych włosach i paznokciach.

Cynk - pierwiastek do zadań specjalnych

Cynk odgrywa bardzo ważną rolę w budowaniu odporności komórkowej, gdyż od jego stężenia uzależniona jest produkcja i podział nowych komórek układu immunologicznego. Odpowiednia ilość cynku wpływa korzystnie na przebieg zakażeń, przede wszystkim wirusowych. Oprócz tego hamuje proces zaniku grasicy. Jego niedobór może prowadzić do atrofii grasicy, objawiając się znacznym obniżeniem odporności, co u dzieci może wiązać się z większym ryzykiem zachorowania na zapalenie płuc i oskrzeli.

Cynk jest konieczny do utrzymania zdrowej skóry oraz prawidłowego gojenia ran. Jego niedobór może skutkować z osłabieniem czynności układu immunologicznego skóry, co prowadzi do alergii, występowania dermatoz oraz innych zmian skórnych u dzieci.

Obecność cynku jest konieczna w procesach metabolizmu kostnego, dlatego spełnia on bardzo ważne funkcje również w rozwoju szkieletu kostnego. Jego niedobór może prowadzić nawet do zahamowania wzrostu u dzieci. Odpowiedni poziom tego pierwiastka w organizmie wpływa korzystnie nie tylko na rozwój kości, ale również przyrost masy oraz prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego.

Niedobory cynku - objawy

Do niedoboru cynku najczęściej dochodzi w wyniku stosowania diety ubogiej w składniki odżywcze, a także z powodu zaburzeń wchłaniania tego pierwiastka, których przyczyną zwykle są choroby układu pokarmowego, takie jak np. celiakia.

Do najważniejszych objawów deficytu cynku zaliczamy m.in.:

  • osłabioną odporność,
  • stany zapalne skóry,
  • trudności w gojeniu ran,
  • zaburzenia smaku i węchu.

Cynk w produktach żywnościowych

Cynk znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych spożywanych na co dzień przy stosowaniu zdrowej, urozmaiconej diety. Do najważniejszych pokarmowych źródeł tego pierwiastka zaliczamy m.in.:

  • ciemne pieczywo,
  • kaszę gryczaną,
  • rośliny strączkowe (np. suche nasiona białej fasoli),
  • suche nasiona (np. pestki dyni),
  • sery żółte (np. ser ementaler tłusty),
  • owoce morza,
  • mięso i podroby (np. wątróbka cielęca i wieprzowa).

Dzienne zapotrzebowanie na cynk u dzieci

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności dzienne zapotrzebowanie na cynk u dzieci wynosi:

  • dla niemowląt do 1 roku życia - 5 mg,
  • dzieci od 1 do 9 lat - 10 mg,
  • dziewczęta (powyżej 9 roku życia) - 10–13 mg,
  • chłopcy (powyżej 9 roku życia) 14–16 mg.

Najlepszym źródłem cynku jest oczywiście zdrowa dieta, jednak w przypadku dzieci w fazie intensywnego wzrostu może być uzasadnione podawanie również suplementów diety zawierających ten pierwiastek.

Zobacz jak powinna wyglądać piramida żywieniowa https://sanostol.pl/odzywianie/poznaj-nowa-piramide-zdrowego-zywienia